EUROPSKO PRVENSTVO U KARATEU ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE - AALBORG, DANSKA

2019-02-12

Vratili smo se sa još jednog Europskog prvenstva koje je okupilo rekordan broj natjecatelja. Ukupno je nastupilo 1092 karataša i karatašica iz čak 51 zemlje što nam govori da su gotovo sve europske države nastupile na ovom Europskom prvenstvu.
Prvenstvo je održano u Aalborgu u Danskoj od 08.-10.02.2019. god.
Pravilo Europske i Svjetske karate federacije je da na tim velikim natjecanjima iz svake zemlje smije nastupiti jedan predstavnik po kategoriji, tj. najbolji u svojoj zemlji.
Karate klub Velika Gorica je ove godine izjednačio rekord iz prošle godine i na ovom velikom natjecanju je imao čak četiri predstavnika.
-Dominik Kučan- kadeti -63kg
-Petar Orešković- juniori -61kg
-Igor Vrban- juniori +76kg
-Ines Grdenić- ml.seniorke -50kgUz naše natjecatelje, na prvenstvu je bio i trener našeg kluba Goran Živković koji je bio u ulozi izbornika ženske i muške juniorske reprezentacije u borbama.Prvog dana prvenstva na tatami izlazi kadetski uzrast i naravno naš Dominik. Izrazito motiviran i iznenađujuće miran i fokusiran prije početka kategorije, ali nažalost gubi u prvom kolu od predstavnika Engleske rezultatom 2:3.
Kažemo iznenađujuće miran jer je Dominiku ovo bilo prvo "veliko" natjecanje, no pokazao je zrelost i spremnost nastupa na najvećim prvenstvima.
Drugi dan je bio rezerviran za juniorski uzrast (16, 17 godina). Toga dana imali smo predstavnike u dvije kategorije; Petar Orešković -61kg i Igor Vrban +76kg.
Petar gubi u prvom kolu od predstavnika Portugala 0:1 koji se pokazao kao odličan borac, pa smo i očekivali ponovnu šansu za medaljom kroz repasaž. Portugalac nažalost gubi u polufinalu čime Petar gubi svaku šansu za repasažem.
Igor odlično otvara kategoriju pobjeđujući Gruzijca i dominira tijekom cijelog meča.
U drugom kolu minimalnim rezultatom gubi od svog "starog znanca" Tomasa Kose iz Slovačke. Krajem borbe je imao izvrsnu priliku za promjenom rezultata, no suci njegovo bacanje i "zakucavanje" nisu okarakterizirali kao bodovnu tehniku. Kosa kasnije gubi od Makedonca čime Igor završava prvenstvo.
Zadnjeg dana prvenstva nastupaju mlađi seniori i mlađe seniorke. Naša Ines Grdenić ponavlja izuzetni rezultat od prošle godine iz Sochija i ponovno se penje na postolje.
Ždrijebom je odlučeno da je Ines slobodna u 1.kolu i da čeka pobjednicu između predstavnica Nizozemske i Azerbajdžana.
Azerbajdžanka koja je bivša kadetska i juniorska viceprvakinja Svijeta pobjeđuje u tom meču, no Ines u 2.kolu odrađuje vrhunsku borbu u kojoj dominira i kontrolira do samog kraja i prolazi rezultatom 4:0. U idućem kolu ždrijeb je vodi do Portugalke Rodrigues koja je u Sochiju u juniorskom uzrastu osvojila broncu. Ines ponovno pobjeđuje uvjerljivo 4:0 i dolazi u polufinale kategorije na predstavnicu Turske. Gubi u polufinalu 0:3, no u početku meča je imala priliku povesti što bi sigurno okrenulo tijek.
Za broncu pobjeđuje 3:1 i odlično odrađuje meč sa Njemicom Gencer te osvaja svoju petu medalju sa velikih natjecanja što je izuzetan uspjeh.Cijela reprezentacija ukupno osvaja 3 medalje tj. 3 bronce na ovom Europskom prvenstvu, od čega dvije bronce u borbama i jedne u katama. Mi smo ponosni da smo jednom medaljom pridonijeli ukupnom rezultatu reprezentacije.Slijede redovni treninzi i pripreme za seniorsko prvenstvo Hrvatske koje se za dva tjedna održava u Zagrebu.